Lep pozdrav! Lešniki Lešniki vsebujejo ogromno odličnih sestavin za zdravje

Lešniki vsebujejo ogromno odličnih sestavin za zdravje

Le kdo ne pozna tega zanimivega in okusnega sadeža z leseno lupino, iz katerega se pripravljajo najboljše sladice in najboljši čokoladni namazi. Lešniki so odlično živilo, ki bi ga morali uživati vsak dan. V Evropi se največ lešnikov zagotovo proizvede v Italiji in v Turčiji. Kot zanimivost lahko dodamo, da se lupine lešnikov uporabljajo kot gorivo.

Lešniki vsebujejo ogromno odličnih sestavin za zdravje

Če ste ljubitelji lešnikov, jih lahko poiščete tudi v naravi. Veliko je namreč divjih lesk, ki vsako leto dobro obrodijo. Težava je v tem, da smo ljudje pozabili, koliko koristnih stvari lahko sami pridobimo, če gremo na daljši sprehod v naravo.

 

Kaj vse vsebujejo lešniki

Skupaj z mandlji, ki so ravno tako odlično živilo, imajo lešniki najvišjo vsebnost vitamina E. Raziskave so potrdile, da vsebuje 100 gramov lešnikov približno 86% vitamina E, ki ga naše telo potrebuje vsak dan. Priporočeni odmerek je 30 gramov na dan, vsekakor pa z vnosom ne smemo pretiravati. Lešnike je najbolje zaužiti zjutraj, saj si tako zagotovimo energijo za celoten dan.

Poleg vitamina E vsebujejo lešniki tudi ogromno drugih koristnih sestavin. Med najpomembnejšimi so zagotovo mineralne soli, kot so fosfor, kalij, magnezij, železo, baker, cink in selen. Ne smemo pa pozabiti tudi na vitamine iz skupine B, med katerimi najbolj izstopa vitamin B6.

 

Redno uživanje lešnikov preprečuje različne bolezni

Če boste začeli redno uživati lešnike, boste zagotovo kmalu opazili pozitivne učinke na vaše zdravje. Znano je, da lešniki preprečujejo srčno-žilna obolenja in da so odlični v boju proti LDL holesterolu. Med glavne koristi uživanja lešnikov zagotovo sodi tudi zmanjšanje tveganja za nastanek raka. Študije so namreč dokazale, da uživanje vsaj 5 obrokov suhega sadja dnevno, koristno za prebavni sistem.

Ženske pa so navdušene nad novico, da so lešniki eliksir življenja. Pomagajo v boju proti staranju in preprečujejo številne bolezni. Ljudem pomagajo krepiti kosti, saj veljajo za alternativni vir kalcija, kar izredno koristi tudi za počutje sklepov in mišic.